me, mia & dusk

Tuesday, 27 December 2016

Peace be upon you, people.

Sometimes, you need a break in your life. Being a blogger and babysitter at the same time makes me love my life ever.


 My umi and abah and Nazihah and her husband leaving me behind with Damia (my lifesaver because when I look at her, I feel serene) gosh. I thought they're do that's because im not so good with babies then i have to learn about 'how to take a good care of baby especially your niece'



aiken tea tree oil spot away

Thursday, 15 December 2016

Hi and peace be upon you.

I know I'm not update my blog quite long time like almost two weeks?  Two weeks is not that so 'long time' right?  But whatever *rolling eyes*

For today, I will make a blog entry about Aiken Tea Tree Oil Spot Away product,as an appreciation to Guardian workers for help me before. Of course because I'm, myself used this product before to removes my pimples and guess what?  It's working. Big thanks to Guardian female worker cause introduce myself to this product when I asked her about any products to get rid of  pimple. And she suggested to this 3 Aiken Tea Tree Oil Spot Away.


Name : Aiken Tea Tree Oil Spot Away Facial Cleanser 100g
Price : MYR11.89
My Review : As for me, the cleanser smell so nasty but it's working for my oily skin and it's makes my skin feel better.


 Name : Aiken Tea Tree Oil Spot Away Pore Refining Toner 100ml
Price : MYR6.14
My Review : I loves the toner although my big ass pores not totally refining unless you guys have been in cold weather, it will be working tho. Trust me.


Name : Aiken Tea Tree Oil Spot Away Pimple Cream 20g
Price : MYR10.97
My Review : Well,  if you use this pimple cream, your jerky pimple will be gone for 2 or 3 days but makes sure you apply twice a day, once in the morning and once at night.  I was doing well and my pimples totally leave me alone.  So bye pimples.
Remember!!  Don't ever ever squeeze your pimples or your skin will be have a pimples scar.

So Aiken Tea Tree Oil Spot Away only for 'SPOT AWAY' not to get rid of pimples scar. I'm recommend this product to get rid of your pimples well the price is not that high.

me & saturday

Saturday, 3 December 2016

Hi.

Morning and alhamdullillah by the way,  I ain't gonna be a monster yet but I think it's must be missing-my-blog-and-trying-to-update symptoms although I will update with annoying blog entry so sorry. It is already December 3 and we'll say goodbye to December then say hi to new year, 2017. Time flies way too fast.

Saturday = December 3 and as the same Saturday as always, my Saturday that not be a great day for sure.  It'll be a same hectic day on weekend plus it is a raining month when we talked about December so, what I suppose to do when it's come to 'raining' word? Of course get a cup of hot green tea or coffee and read a book and waiting for Hindustan movie on 2 pm or get on slumber. Turn on the fan,  get a blanket and laying down on your bed ohh nothing better than that. Heaven.
Sometimes, I will watching Shin Chan with my younger brother >.< hei I'm only wanna be a great eldest sister only okay.

If you'd accompany your brother and watching television show together, well done. You're a great sister.

plain jane & baby bro

Monday, 28 November 2016

Hi. 


I'm just read a novel before which is I buy it through online, for the first time. Actually I'm already read this novel for several times and I love it. Plain Jane by Nurul Syahida totally awesome as always like any Nurul Syahida's novels. And I know I should make a review of this novel since I love it and I would love to share with you about my love.

By the way,  my brother wants find a job for him *it's school break already* and he's tried to be an adult already by got a job although he's just sixteen just to buy a new smartphone for himself.  But you know how teen is.  Haha.  He's never got any job yet.  Isk isk.  Poor you baby bro *loudly laughing* by the way I'm proud of you, brother.
Okay I'm pretty much got a missing-the-blog-and-wanna-update-my-blog-like-so-much symptoms .

Toodles.

following on instagram

Sunday, 13 November 2016

Hi


I loves Instagram apps.  I'm not  update my Instagram like everyday for life,  but I loves stalking.  I'm a stalker on Instagram, and I'm proudly to admit.
So today I will  post about people who I follow on my Insta (I'm not posting all of them) and who knows you might want to follow them too.

1. Aisha Nabihah
Aisha is my ex-classmate when I'm form 4 and 5. And she so cute and adorable.


2. A Little  Paper  Doll
Her photo?  Awesomeness

3. Melissa Male
It's a  great photo right?  I can't keep in confinement to tap follow button on her profile.  BTW she is blogger too ♥

4. Little  Miss  Bento.
Oh how cute *make silly face * that why I follow her account.

5. Steph Allaire.
I love her black outfit and her hair color then my finger click the follow button.

Then how about you ? Do you have  your own favorite instagram account?  Mind share with me.

erni's 10 lines spillage

Wednesday, 9 November 2016

Hi.


Have  a great  weekdays guys (but sometimes weekdays  are  not great  as  we thought because  it's  weekdays  and  not as good  as  weekend?  I rest  my  case.) So,  I wrote this  entry  as nothing for  you  guys  but  sometimes I need  to  spill  when I  have  to and  when  I feel  lonely  at  midnight in the  dark bedroom and  there's a word that  call as  over thinking and  you're  need  to  throw it.


Erni's 10 Lines  Spillage :

1. We're totally  have  something that makes you're feel awful inside and outside but you can't get  rid of. So embrace it.

2. Meds+docs+psychiatrist = pain in the butt

3. Everybody  has  skeletons in their  closet.

4. The only comfort is knowing we're  proudly smart enough to live life the way we want it,  thought others 'll fail to try to screw it for us, we prove them wrong.

5. They have no idea what I feel like when I looking back at my old me.

6. People who thinks they are knows you better than others are totally suck because they didn't.

7. It's easier to spill to a stranger, sharing your thoughts and ranting about anything in between.

8. Be a parents doesn't mean you knows your  children  better. Trying to be able to know your kids better and more than that.

9. Allah s.w. t created you.  So live on because of His love and believing in His love too.

10. Get a grip.  People come and go, life have it's own bittersweet and upside down, sometimes life hectic for a day and you can't avoid, some people who makes you feel better and down at the same time, and for sure life hurt and  reality bites.


So that my  10 Lines Spillage and I'm bet you have your own spillage too,  not only me. That why I loves blogging about.  You can spill anything in between and feel free and better than before.
♥♥♥

xoxo,  mija

my current songs at the moment

Saturday, 5 November 2016


Hello people.


I loves music as much as I do and I'm pretty sure you guys love it too, well nobody don't like music right? I'm a girl who obsessed with discovering new songs on SoundClound, and this is my current songs that I've been listening non stop:



So , if you guys have SoundCloud acccount, kindly follow me HERE in case to check out and stay update my other playlist, but don't worry Cause I would loves to share my current songs at here any moment so stay. Heh.

Toodles

november bloglist by fatina

Thursday, 3 November 2016


Hai.

Join giveaway untuk bulan ni November Bloglist by Fatina 
Tag Lala Rahim dengan Budak Vanilla *senyum lebar*

So pasal blog Fatina nih, tak ingat dah bila start baca blog dia hehe tapi blog dia best sangat. Berblog dalam bahasa Inggeris lepas tu banyak buat review buku pulak tu * part paling best bila baca baca blog Fatina*, suka design blog dia, gaya bahasa blog dia and daripada blog dia lah saya boleh tahu banyak pasal novel-novel omputih ni hehe. So saya cadangkan meh la ramai-ramai baca blog Fatina ni especially yang gila baca novel tuh * termasuklah saya* , korang boleh baca review Fatina pasal novel-novel segala bagai nih. And design blog dia cantik and kemas hehe, kemas tu yang penting and to Fatina thanks sebab sudi singgah kat blog ni and makes me rasa terharu sangat bila awak sudi singgah sini .

Toodles. hehe

national chocolate day

Saturday, 29 October 2016


Hi


I know that I'm a little bit late on National Chocolate Day (my bad huhu). Thanks to Twitter for their trending, I love you even more haha. As a chocolate lover and as I know National Chocolate or International Chocolate Day or Chocolate Day observed annually on October 28, but some source says it's on July 7 or December 28, I don't care haha. Whenever it is, it's still Chocolate Day

Everyday = National Chocolate Day

Chocolate totally delicious and yummy, when I'm badmood, a bite of dark chocolate or milk chocolate will make my day. And a cup of hot mocha too. Wanna know why 'hot mocha too' ?
Because mocha is coffee plus chocolate plus a little bit of milk, unlikely latte (totally a wrong coffee because the milk amount are more than coffee). I'm totally into dark chocolate actually because I love more chocolate flavour than milk and do you guys know something?

Research has found that chocolate, when earten in moderation can lower blood pressure (good new for anybody who have high blood pressure especially my umi :)  ) and eaten dark choclate may improve your brain too. And more.

p/s : don't forget to use #NationalChocolateDay on media socials


national breakfast day 2016

Thursday, 20 October 2016


Hi everyone.

As a big fan of McDonald's burgers like for a very long time, proudly I am. As you know, McDonald's will give a 1,000 FREE Chicken Muffins per restaurant on National Breakfast Day 2016 24 October at 7 a.m. Nothing better than a free breakfast on your favorite one, a Chicken Muffins and for lucky customer will gets to win a RM 200 McDonald's Gift Certificate (oh I wish I'm the lucky winner ho ho, I mean, who don't like a free burger and be a lucky winner...all people love it)

So if you wanna gets FREE Chicken Muffins , just come early and get it on 24 October at 7 a.m. to 10 a.m. Ahh one more thing, it's only valid on McDonald's restaurant that serves breakfast.

For more information, just click McDonald's Malaysia

xoxo

unfollowers for instagram

Sunday, 16 October 2016

Salam everyone.

Lately my followers on instagram totally lacking day by day ( thanks a lot for somebody on instagram who follow me and suddenly unfollow  when I'm already follow her/his account.) and I hate it like so much and I'm pretty sure you guys feel it too.

So it's time to install an apps that can detect anybody who unfollow and not follow back you on Instagram and of course it's free too ( free stuff is awesome ). Just install it from your Play Store if you Android user but I'm sorry, I'm not sure for Apple user.

Login with your Instagram account.



And here you go!

xoxo

I am very busy

Sunday, 9 October 2016

Hai.


LOL. Just kidding. I'm not so busy. I'm totally have a lot of time to update my blog, but I'm pretty sure yang korang tahu pasal satu sindrom nih. Yang dipanggil sebagai writer's block. Tahu tak, tak kira kuat mana pun feeling nak update blog tuh tapi bila tekan je "New Post" , terus otak blank. Sometimes banyak je yang nak ditulis tapi I don't know how to. Gila blank, haha.

Hari tu Erin Azmir ada tegur pasal my blog yang jadi double post tu and bagi cadangan untuk buat blog lain. Phew baik betul dia sudi tegur. At least dia cakap hahaha. So do my cousin actually T^T . Dia pun suruh buat blog lain jugak tapi tak nak lah sebab sayang. Dah 10 bulan umur blog ni, so sangat sayang even tak popular and entri blog semua macam sampah. Maka bermula lah proses google mengoogle pasal double entri nih. Segala tutorial dah cuba, try delete coding tuh delete coding nih, still tak jadi jugak. So lupakan aje lah pasal tutorial yang konon boleh membantu dalam bab blog nih. Adjust sendiri coding dalam template tu and.....menjadi *sengih lebar*
Simple je . just buang the whole coding blog2 and iits working muahaha. Tak diri ni pandai judak bab coding walaupun hakikat diri memang buta bab-bab IT nih.
So, I'm not so very busy la, just curi masa sikit untuk jahit kita punya blog ^___^

xoxo.

awak sungguh perfect by nurul syahida

Monday, 3 October 2016

Hai.

Title : Awak Sungguh Perfect 
Author : Nurul Syahida 
Pages : 573
Price : RM27.00
Publisher : Buku Prima 

Sinopsis novel :

Kucing ada banyak baka. Ada baka American Shorthair yang manja dan sukakan orang, baka Bombay yang lincah dan hebat berburu dan baka Snowshoe yang lebih suka bersendiri tetapi amat setia. Khadijah alias Kat tahu semua itu. Sebagai seorang pencinta kucing, dia suka semua jenis kucing. Tetapi apa yang Khadijah tidak tahu, manusia juga ada banyak 'baka'. Ada 'baka' lelaki perfect ten yang akhirnya turun gred sifar disebabkan nafsu. Ada baka kawan sampai hujung nyawa yang boleh mengkhianati sesiapa sahaja. Ada juga baka pemuda yang setia menantikan cinta hidupnya yang tidak kunjung tiba. Jadi, apabila tragedi itu berlaku, semua cintanya untuk manusia dan haiwan kasayangan nabi itu musnah. Dalam usahanya untuk membina semula semangatnya, dengan sokongan doktor haiwan yang kacak lagi baik hati, dia harus berdepan dengan masa silam dan persoalan utamanya. Dia sendiri baka manusia jenis apa?


Habis je baca terus kasi review. Muahaha. Okeh. First, aku suka cover novel dia, yelah mostly jalan cerita banyak story pasal kucing tak kan dia nak letak cover monyet pulak ye dok haha. And bila baca buku ni, sedikit sebanyak boleh tau lah pasal kucing-kucing ni walaupun aku ni bukan penggemar kucing. Serius aku bukan seorang penggemar kucing.

Aku suka je kisah Khadijah start dari dia darjah satu, masa dia start kawan dengan Atirah lepas tu gaduh dengan Faiz end up diorang berbaik then berpisah, sampai dia masuk umur 30-an. Aku suka je macam mana Nurul Syahida created, upside down hidup Khadijah, nampak dekat situ even kawan baik kau dari darjah satu dengan boyfriend kau pun boleh khianati kau tak kisahlah even Atirah aka Atie yang tinggi macam model. Yeah aku as a perempuan pun mengaku yang perempuan tinggi macam model ni menarik tapi tinggi macam model bukan tiket untuk kau rampas boyfriend bestfriend kau sendiri ye.

And macam mana lepas Si Lok tu mati (ex-boyfriend Kat), hidup Kat berubah 180 ˚C, dari someone yang suka kucing jadi tak suka kucing, duduk suku dengan family. Kat selamatkan Phibun, jumpa doktor haiwan,Doktor Faiz and then dia jumpa FU, orang yang punya tempat jaga kucing I mean dia bagi nama kucing, jaga kucing tu, bagi makan, cuci najis bagai. Bukan sekor kucing je dia jaga, banyak tau.
As a happy ending, Kat maafkan silap salah Atie kat dia then dia jumpa balik Faiz dia, kawan dia masa darjah satu dulu. Faiz yang selekeh. Faiz yang yang suka kacau dia. Faiz yang suka makan spaghetti bila mak Kat masakkan untuk dia for the first time. Faiz yang menangis depan Kat bila mak dia meninggal. Faiz yang janji akan berutus surat dengan Kat masa dia kena tinggal dengan atuk kat kampung. Faiz, budak lelaki pertama yang peluk Kat.

Nurul Syahida, like always buat aku suka dengan novel-novel dia. Well she not tipikal novelis yang buat jalan cerita yang complicated bombastic macam apa entah then watak hero dia memang bukan tipikal watak hero dalam novel nak keturunan raja yang berpangkat bagai lepas tu asyik buli awek la apa. Bukan jenis hero yang asyik dengan tie and kot and that makes me selesa lah baca novel-novel dia. Macam novel Aku Kan Novelis dan Aku Keliru! . Gosh Plain Jane tak baca lagi >_< . Whatever.

xoxo.

Dia macam kucing Parsi, saya ni macam kucing tompok berkudis yang baring kat tepi jalan - FU

nama saya damia

Tuesday, 27 September 2016

Hai uolls.

Guess who yang super duper excited dapat anak sedara for the first time? Muehege me lah tu. Damia selamat hari pada 24 September 2016 hari sabtu pukul 11 lebih. Baby keluar pukul 11 lebih masuk wad pukul 7 lebih T_T penat nunggu. Lepas tu petang sikit boleh balik dah.

Jangan tanya kenapa seluar atas kepala dia -,-'




Alhamdulillah our family just got bigger. Baby is so cute I just love her like so....much.

xoxo

can't wait anymore

Monday, 29 August 2016

Hi. 

I'm not a good blogger ever, and also not a good sister for my siblings. But as I know, I love them so much more and more. 


My silly sister already have her partner in the life and wouldn't be sleep by herself anymore. She's has a very sweet-tempered, really good at cooking and such a gentleman plus a sweet smile, genial too. Allah s.w.t bless both of them. 

I hope both of them will have a great little  baby girl (or boy also fine) and the little one will make our life be more merrier and meaningful. Ameen to that. 

the best things to do alone

Sunday, 28 August 2016

Hai uolls


Biasa kita semua nih memang dalam sebulan 4 minggu 7 hari 24 jam tu, ada je time kita stay sprang diri takde orang lain. I paling kerap suka duduk dalam bilik sorang-sorang, why lah. I don't know.

So, benda yang aku suka buat bila sorang-sorang adalah *buat bunyi trombon full blast*

1. Blogging/writing.
Sometimes, bila dah duk sorang dalam bilik tak tahu nak buat apa terus on laptop update blog lah blogwalking lah. Tak pun buka Word, buat lah cerpen ke apa. Tu memang favorite lah kiranya.

2. Squat.
I loves squat. Boleh cantikkan kaki. Hehe. Kira macam senaman ringan lah, boleh buat sorang-sorang kalau buat ramai-ramai takut bukak kelab bual pulak. Bersenam bukan salah satu gaya hidup sihat ke,  bukan joging je tanda uolls bersenam.

3. Shopping.
Shopping is the best therapy for me and so do you guys. And lagi suka pergi shopping sorang-sorang instead of ramai-ramai. Ok fine, memang best kalau shopping dengan kawan or family tapi kena ada masa kita be alone sebab nak bagi diri rasa rileks sikit.

4. Reading
Fiction ? Non-fiction? Boleh sangat baca buka time duk sorang-sorang dalam bilik. Reading can make me feel better. Lagipun memang suka baca pun.

So, uolls suka buat apa bila sorang-sorang? 

50 ideas to update your blog

Friday, 26 August 2016


Hai.

Happy weekend uolls hehe.
Sebagai seorang blogger, ketandusan idea nak update blog ni memang tak boleh nak lari dah. Perasaan nak update blog memang ada tapi idea tu takde, tu yang jadi tak best tu. I pun selalu je rasa macam tu, and I rasa blogger-blogger lain pun selalu rasa macam tu. At least I bukan sorang-sorang heh.

So meh kite bagi 50 idea untuk uolls kasi update uolls punya blog tuh.

1. Tempat makan yang best. Food junkie mesti suka.
2. Love story. Bunyi macam annoying, I know. Tapi biasa ramai je yang suka baca kisah gini. Macam mana korang boleh jumpa dengan your husband/wife dulu and end up being together tuh.
3. Resepi. Ada resepi best? Share je dalam blog walaupun simple yang amat walaupun resepi pasal 'Cara buat telur dadar'.
4. Buat cerita pendek/cerpen/puisi/sajak/novel.
5. Macam mana boleh start buat blog, inspirasi dari blogger mana.
6. Buat lah review pasal movie/drama/novel.
7. Buat video pasal makeup, walaupun makeup yang natural.
8. Buat / join giveaway atau mana-mana segmen.
9. Vacation. Pernah pergi mana dengan family tak pun kawan-kawan, story je. Mana tau ada yang tertarik nak pergi sana.
10. Fesyen. Uolls suka fesyen yang jenis macam mana dan kenapa.
11. Favorite apps dalam smartphone uolls. Contohnya mudah.my or mana-mana apps yang best.
12. Story pasal course yang uolls tengah study sekarang ni.
13. About Me.
14. Struggle dalam study/kerja/perkahwinan.
15. Share pasal aktiviti outdoor yang selalu korang buat and happening.
16. DIY pasal anything yang simple dan menarik.
17. Tip penjagaan kulit muka/ badan. Bagi kurus ke hilang parut jerawat ke.
18. Share story pasal binatang peliharaan korang tak kira lah kucing ke iguana ke ular ke.
19. Cerita zaman kanak-kanak berhingus. Mesti best imbau kenangan dulu-dulu.
20. Crush crush and crush. Dia handsome ke cantik ke bijak pandai ke.
21. Shopping complex kegemaran korang.
22. Tempat percutian or bulan madu yang uolls nak pergi sangat-sangat.
23. Tips and tricks. Contohnya macam susunan perabot dalam bilik or ruang tamu. Or warna cat yang sesuai mungkin. Or tip dalam dunia blog ni.
24. Tutorial blog. Kalau tutorial tu dari blog lain, kredit lah dekat blog tu.
25. Ranting. Story pasal isi hati. Your blog kan. Heh.
26. Pasal family. Berapa orang adik-beradik, relationships uolls macam mana rapat ke idok. Macam mana uolls spend time together.
27. Event. Pernah join mana-mana event untuk para blogger or artis ke apa, boleh lah share dalam blog.
28. Blogger-blogger favorite korang.
29. Kebaikan/keburukan. Contoh macam baik buruk Facebook etc.
30. Buat tutorial pasal tudung ke shawl.
31. Video kegemaran dalam YouTube.
32. Teletah anak-anak uolls. Share pasal anak-anak memang boleh buat kita happy sangat.
33. Jenama favorite. Levis ke Gucci ke. Pandora ke.
34. Quote.
35. Habits uolls. Good and bad habits.
36. Lagu favorite korang. Wonderwall ke Patah Seribu ke, eh tu lagu favorite I lah.
37. Something yang romantik yang uolls harap your husband/wife/girlfriend/boyfriend akan buat untuk uolls. Wee wee weee.
38. Untuk blogger perempuan, share lah pasal benda yang wajib uolls letak dalam handbag bila keluar, contohnya boyfriend sorang lagi. Ok fine, itu bukan something.
39. Share pasal diet yang uolls amalkan.
40. Pasal blog. Macam mana uolls dapat idea pasal template blog uolls.
41. Perubahan. Dari single ke marriage. Dari gigi tak tersusun terus cantik bila pakai braces.
42. Produk yang uolls guna. Tak kira makeup ke pencuci muka ke makeup remover ke. Bagi pendapat pasal tu.
43. Buat review pasal YouTube's favorite uolls.
44. Buat satu entri 'Kenapa Tak Berminat Dengan Facebook' atau 'Kenapa Obses Dengan Twitter' dan yang sewaktu dengannya.
45. Ciri-ciri yang patut ada pada bakal suami/isteri uolls.
46. Buat entri pasal kontroversi artis ke model yang famous.
47. Aktiviti seharian ke apa. Boleh buat diari dah blog uolls.
48. Kisah cinta yang terputus di tengah jalan tak sempat nikah tunang bagai and sebab apa boleh putus. Parent tak bagi restu ke, ada orang ketiga ke, taraf hidup beza jauh ke apa.
49. Buat entry challenge tak kira la untuk 10 hari ke 30 hari.
50. Your favorite band and genre muzik, rock or jiwang habisan pengaratan ke apa. Heh. And buat lah list lagu bandar or penyanyi favorite uolls tu.

So tu dia. Kalau tak tahu nak update pasal apa dalam blog tu, ambiklah idea-idea kat atas ni. Heh.

See you soon.

xoxo

good virtues co. glowing and goodness CC cream

Thursday, 28 July 2016

Hai uolls.

Kali ni nak buat review pasal CC Cream lah daripada Good Virtues Co. Hari tu pergi masuk Watson pasal nak cari Bb krim baru sebab Maybelline punya bb krim dah nak habis so me kononnya nak cuba bb krim daripada brand lain pulak lah, well you know how girl is are you? *giggling* then terus beli CC krim nih

So masuk-masuk je terus mata ni cari bb krim mana yang berkenan dihati. Lepas tu datang pekerja dekat situ and bagi suggestions kat kita pasal this cc cream. Kita nak bb cream dia pergi suggest Cc cream, at the first rasa pelik pulak kat akak sorang tu. Yelah nak bb cream tapi dia pergi suggest Cc cream (gosh I'm so noob >.<)


Don't ask kenapa gambar yang I tangkap tak cantik and kabur semacam plus I'm not a kinda good photographer. (tangan ketar sangat)



Kalau tanya apa yang best apa pasal Cc cream dari Good Virtues Co ni, of course sebab light. Rasa macam tak pakai apa-apa krim je kat muka ni hahaha the best part ever. And the second one, sebab dia ada SPF 30 , well nak protect kulit dari sinaran UV yang tak best tu...

Toodles.

follow blogs

Saturday, 23 July 2016

Hi


Selalu kalau baca entri dari satu blog and lepas tu klik entri lain pulak lepas tu rasa best je blog tu and terus rasa nak follow blog tu. Salah satu sebab adalah entri yang best and funny and amazing untuk buat I rasa worth untuk follow blog tu. And do you know? Sometimes followers widget didn't working so lagi senang sebenarnya follow blog dari dashbord

First. Dashboard





Then click button add. Lepas tu akan keluar macam ni


Masukkan url blog yang uolls nak follow contoh macam my url ' mija-blur.blogspot.com ' lepas tu tekan follow. Done.

Toodles

premade template giveaway by erinazmir.com

Sunday, 17 July 2016

Hai


Guess what? Haha my favourite beautiful blogger yang namanya lebih kurang je dengan nama I iaitu blogger ErinAzmir ada buat giveaway , a template giveaway for sure, memang confirm ramai yang nak join hehe. Avery beautiful template. Sape tak nak template template free jangan angkat tangan korang haha. just kidding


So , syarat nak join giveaway dari  Erin nih senang je.

First uolls kenalah follow blog Erin dulu

Then buat satu entri bertajuk Premade Template Giveaway by ErinAzmir.com , tempek sekali dengan banner dia.

Lepas tu tag tiga rakan blogger yang lain.

And the last one, uolls kenalah tinggalkan link entri korang dekat bahagian komen.

Simple sangat hahaha love it.

So saya tag Aisy , Athirah , and Erin . Saya tag uolls sebab uolls bertiga sudi singgah sini selalu. Peace yooo.

Toodles.

l selamat hari raya 2016

Friday, 8 July 2016

Hai.

First at all, Selamat hari raya Aidilfitri to everyone, and the bloggers and readers yang sudi jenguk blog ni dan baca. Minta maaf lah kalau ada buat salah secara sengaja atau tak sengaja. And tahun ni first time raya as a blogger, I don't know how special its'n but I so love it and now dah raya ketiga and when my parents tengah sibuk pergi rumah sedara mara pergi makan bagai and I am sit down in front of my laptop dengan rambut serabai nya and update my blog. Well I'm not sharing so much about my Raya days but I so love it >.< . And rasa excited untuk beraya sampai boleh sedar sendiri pagi raya tu without anyone who to try to piss my sleep off or wake me up like "Along !! Cepat bangun, Raya !!!" dengan suara yang kuat. Blissful. So macam mana raya uolss semua? Banyak dapat duit raya? Perut tu confirm sumbat macam-macam hahaa like me. Ketupat lah nasi impit la nasi dagang la rendang and of course lah biskut raya ceh pulun makan habisan.


Here we go siap sate dengan mee goreng. Sate tu tinggal sikit sebab ada budak dua orang tu memang gilakan sate huh.


Gambar tak cantik tapi gatal tangan nak taruk jugak bahahaa. Mengada. As you can see simple je, the pink jubah and instant shawl sebab memang tak reti lah nak belit-belit thats why lah beli yang siap terus. Mangkuk sungguh cermin tu tak bersih.

And again Selamat Hari Raya Aidilfitri uollss. Kira 0-0 eh hahaha.

the best moment of ramadhan

Sunday, 5 June 2016

Hi.

Tahun ni rasa awal gila start bulan Ramadhan bulan Jun bulan birthday I pulak tu hehehe over je. My sister dari kelmarin duk sibuk cakap "nak puasa dan esok lusa nak puasa dah" sambil ngadap makanan depan laki dia.

Suka je kalau bulan puasa nih sebab biasanya kitaorang anak beranak memang makan sekali bukan macam hari biasa sorang makan kat meja makan lepas tu sejam dua kemudian sorang makan depan tv tak pun makan sambil ngadap laptop (me lah tu ekeke). And kalau zaman kanak-kanak Ribena dulu-dulu memang I and the adik beradik and the cousins excited je duduk kat atas lantai depan makanan sambil tunggu azan Maghrib, sebab time tu Umi, Abah, Su, Ayah Su dengan arwah nenek je makan kat meja makan,  kitaorang yang budak-budak ni makan bawah je senang nanti kalau sepah ke apa terus sapu.

And biasa kitaorang ni, dua jug air pun belum cukup hahaha. Konon banyak sangat minum air. And selalu tukang buat air tu umi, hidang lauk pulak gilir-gilir and tugas rasmi I adalah basuh pinggan mangkuk sejak pandai basuh and puasa dulu. Tak tahu kenapa tapi suka pulak kerja jadi tukang basuh pinggan lepas makan. And tak suka kalau kena jadi tukang buat air takut nanti orang komplen 'kurang manis la manis sangat la tawar sangat la apa la' so senang basuh pinggan.
And kalau lauk-pauk tu kadang-kadang beli atau masak ringkas-ringkas je. 50-50 haha.

Selamat Menyambut bulan Ramadan.
Toodles.

hadiah untuk cikgu saya

Monday, 16 May 2016

Hi.


I dah 5 tahun pencen jadi budak sekolah, even sekali pun I tak pernah bagi hadiah kat cikgu-cikgu I sebab kita pemalas. Malas beli hadiah malas ringankan tangan untuk balut and then malas nak bawak pergi sekolah, kalau difikirkan memang kronik sangat masalah 'malas' I tapi nak buat acane dah memang dasar pemalas.
Lepas tu asyik sumbat dalam kepala ni yang cikgu-cikgu semua ni dah ada duit berkepuk and kalau hadiah dari student maybe pandang sebelah mata je laa. Nampak tak my perangai yang tak matang tu, ni kalau my cikgu sekalian baca ni mesti geleng kepala ish ish ish.

I ada mention yang I jenis malas balut hadiah, malas bukan sebab apa je, malas sebab kite balut tak lawa huh. Masa zaman sekolah dulu tak pernah pun balut hadiah for Teacher's Day and whatsoever day, end up hari ni kena balut hadiah Teacher's Day untuk my brother yang darjah 3 yang gedik nak bagi hadiah dekat cikgu kesayangan dia and I was like ToT.? Maybe one day,  I kena balut hadiah Hari Guru for my children pulak who knows mihmihmih.

So Selamat Hari Guru for all cikgu-cikgu dalam dunia ni. Tak kiralah Gurukul ke,  guru kelas memandu atau guru tuisyen atau guru kelas atau guru sekolah kerajaan tak pun swasta, Selamat Hari Guru. Mengajar rajin-rajin ye, jangan ponteng please.

p/s : hadiah adik aku for his teachers? Cawan. Boleh la buat minum kopi *angkat kening double jerk.

Toodles.

teman adik ke klinik

Wednesday, 4 May 2016

Hai.


Hari ni hari Rabu. Pagi tadi tengah sedap-sedap tidur Adik pulak kejutkan kita suruh teman dia pergi check up kandungan dia kat klinik pagi tu. What the fish kacau I yang tengah sedap tidur semata suruh teman dia tapi biar lah. Teman je lah no hal pun.
Maka I dengan mamai siap pening kepala lagi pergi lah basuh muka kat sink kat dapur sana nuh and then minum air kosong segelas dua (demi kesihatan sendiri weh siap tak mandi lagi) sambil tunggu giliran nak masuk mandi sebab budak yang suruh kita teman dia tu dah masuk dulu so I is so redho je lah so lepas giliran dia terus kita masuk bathroom siap tak bagi salam you. Masuk je siap gantung tuala terus kita duduk mencanggung siap tak bukak baju bukan tengah menerang berak tapi termenung siap geyeh mata, paip air je bukak air pulak laju mengalir pergh indah suasana di situ.
Okeh kita skip part I mandi terus keluar bilik air. Tengok budak tu tengah siap-siap maka I pun siap-siap la jugak. Sarung jean biru gelap plus T-shirt lengan panjang je you, tudung pun hitam jugak lepas tu sembur sana sembur sini perfume aku tuh, EP brand dia and P tu stand for Paris, E tuh pulak aku tak ingat.
Lepas tu berromantik lah kami berdua-dua atas motor warna merah sampai ke klinik tu. Masuk pulak dalam klinik tu, ya ampun ramai siut nasib ada tempat kosong lagi. ada baby la pregnant mommy lah, I tukang duduk je, mak buyung tu la pergi jumpa doktot bilik tu bilik ni. Duduk kejap terus I keluar, tak selesa weh dah la I ni asyik batuk-batuk je so untuk kurangkan gangguan dalam klinik tu especially abang bercermin mata yang handsome yang duduk depan aku dengan wife and baby dia maka I pun keluar kejap ambik udara yang tak berapa segar plus melepaskan batuk di kerusi lepas tu Adik I panggil terus masuk balik. Dan menunggu dalam rasa lenguh dan bosan plus mengantuknya. Macam-macam gaya aku duduk kejap bersila, kejap duk macam biasa kejap menungkat alahai. Kitaorang sampai kat klinik tu pukul 8:30 pagi siap check up pukul 11:00 pagi, wah selesa sangat sampai nak belasah nurse nurse dalam tu.

p/s : otw balik my sis belanja makan. Kenyang perut aku.

13 Jam A380 by evelyn rose

Thursday, 7 April 2016

Hi.


Urghh tetiba buat review novel, last month pun review novel this month pun review novel apakah? 
13 Jam A380 adalah novel kedua yang I baca from the same writer iaitu Evenly Rose, novel pertama Evenly Rose adalah The Wedding Breaker. Tak beli pun, just pinjam dari my female cousin sebab malas beli? I am so in love with 13 Jam A380. Cover buku yang cantik, jalan cerita yang awesome, nama-nama watak yang cantik so love it like so much ah.

Sinopsis 13 Jam A380 :

13 jam di dalam penerbangan ke London menaiki MAS A380, takdir menemukan Hana Sofea dan Syed Haydar, jejaka idamannya. Mencipta kenangan terindah di langit biru.
Mereka bergelar kekasih kayangan untuk empat jam, menari tango bersama, menjelajah seluruh pesawat bersama, merasai enaknya Caramel Latte bersama… Tapi tatkala MAS A380 mencecah lantai bumi, segalanya pergi bagai wap di udara.
Hana, thank you for last night… But I can’t have cocaine all the time.”
Syed Haydar.
Melihatkan sendiri kemesraan Syed Haydar dan kekasih realitinya, si model jelita membangkitkan Hana Sofea daripada mimpi indah.
Di kota London, A380 juga akhirnya menerbangkan Hana Sofea kepada Fawwaz Hussaini, jutawan kacukan Melayu-Inggeris-Arab. Tanpa sebarang sebab, Emmel, anak angkat Fawwaz menyangkakan Hana Sofea ialah ibunya.
My daughter likes you. If you’re willing to let her call you mommy… I will pay you fifty buck per hour…” – Fawwaz Hussaini
Dapat hadiah tak?” – Hana Sofea
A pink Audi TT, is that okay?” – Fawwaz Hussaini
Saya nak Audi TT yang latest version aje. Yang lain saya tak nak.” – Hana Sofea
Hadirnya Hana Sofea menghiasi kehidupan mereka sekeluarga bagaikan indahnya bunga popi mekar, munculnya sang jutawan bermata ambar yang kuat pegangan agamanya itu dalam hidup Hana Sofea pula bagai menyedarkan Hana Sofea tentang kasih sayang Tuhan. Dan saat semuanya bagaikan baru bermula, Syed Haydar datang menuntut sebuah cinta…
Saya rindu awak, Hana… Jangan cakap awak dah kahwin dan budak ni anak tiri awak, Hana.” – Syed Haydar
Adakah mimpi akan kekal sebagai mimpi setelah waktu berlalu dan hari berganti?
My cousin,  Nur Shahera memang suka betul kat watak Fawwaz Hussaini tapi me is so like Syed Haydar >.< because he is so in love with Hana Sofea and sanggup buat apa je for her,  sweet non?
Kita semua ada jejaka and gadis idaman masing-masing right? Sama ada kita mula suka dia melalui twitter,  facebook, instagram or from others social medias, so do I,  pernah je minat someone from twitter tapi sekejap je.  Not too much sebab just suka pun sebab paras rupa and kalau setakat suka sebab muka je memang tak tahan lama la jawabnya. Betul tak?

Do I need martini to be drunk? No, I just need Haydar next to me - Hana Sofea
Now I need to pay for the privacy - Syed Haydar
You're like drug to me Hana. Awak buat saya lupa dunia realiti. you created another comfort world in my time one... and I don't know if this is good or not for a long term - Syed Haydar
And you keep my andrenaline running faster than before - Syed Haydar

Toodles.

late night restaurant

Thursday, 17 March 2016

Hi.

Late Night Restaurant atau Midnight Diner. Actually drama Korea ni terbit sejak tahun lepas lagi, and tahun lepas lagi dah tengok as I remember lah, tu pun tahu and tengok with my cousin.  Thanks cousin.  So teringin nak buat ala ala review menghilangkan bosan mana tahu kut kut nak hilangkan bosan sama macam I and tengok this drama huhuhu.

Kita suka drama ni sebab tak bosan ( part tu of course lah) and nice too.  Haaa gitu. As for me lah,  drama ni lain dari drama yang pernah kita tengok sebelum ni so that why rasa macam best . Best sebab makanan. It's all about food lah. Bila tengok dia buat and masak makanan tu memang tekak ni teringin lah sangat nak makan sekali.

Sinopsis pendek drama :
Okeh drama ni actually based on komik Shinya Shokudo dari Jepun. Ada satu restoran kat Seoul, Korea ni dia buka start pukul 12 tengah malam sampai pukul 7 pagi, kira tak macam other restaurant la gitu. Malam dia bukak siang hari dia tutup. Tuan punya kedai merangkap tukang masak and tukang buat air and tukang pendengar cerita pelanggan-pelanggan dia ni as for me agak misteri sikit, yang dipanggil 'Master' dan dekat bahagian mata kiri dia berparut. Kedai dia takde menu makanan or minuman,  just cakap nak makan apa,  kalau ada bahan memang dia buat. Sambil dia masak masak or duduk dia akan dengar story life customer-customer dia dengan sepenuh hati. Acecece part sepenuh hati tu tambah je. Kedai dia ni jenis kedai tradisional orang korea kalau tak silap.
And all episodes are named after a certain form of food, most of them of Korean origin lah so memang best and at the same time secara tak langsung kita dapat tahu makanan from Korea iyo dok haha. So bila tengok terasa nak makan. And untuk sape-sape teringin nak tahu pasal food-food korea ni just tengok drama ni okeh.

Tak terlampau kelakar tak terlampau sedih just so so je so sangat kena dengan jiwalah especially part-part makan tuh.

p/s : harap kat Malaysia pun ada kedai makan macam ni hoohoo boleh lah pergi lepak malam-malam ^_^

aku kan novelis! by nurul syahida

Tuesday, 8 March 2016

Hi



AKU KAN NOVELIS! adalah novel first yang aku baca daripada penulisnya, iaitu Nurul Syahida. Kira AKU KAN NOVELIS!  ni adalah karya dari Nurul Syahida yang first I beli masa form four tahun 2010 dulu,  tu pun beli dari kedai buku terpakai time hujan. First time beli novel sendiri, biasa pinjam from kawan-kawan and from library je.


Sinopsis Aku Kan Novelis :

Aku tersenyum bangga melihat mereka. Hasil kehebatanku. Hasil kekuatanku menghasilkan perasaan cinta dan mewujudkan perhubungan. Hasil seorang novelis terunggul.

Apa salah aku pada kedua makhluk ini sampai mereka sanggup memperlakukan aku begini?  Adakah kerana aku berlagak dengan mereka bahawa aku dapat menyelesaikan masalah mereka? Memang logik pun kan?  Sudah berapa lama Iza terbelengu dengan masalah cintanya dengan Hisham yang tak berkesudahan. Akhirnya, aku yang mempertemukan dia dengan Helmi. Kini mereka memperkenalkan aku dengan lelaki yang serupa ini. Dengan niat apa? Supaya aku tidak mengganggu percintaan mereka dengan membelenggukan diri aku dengan masalah lain pula?

Aku benci dengan keresahan ini dan aku tahu mengapa. Membenci Roul menjadi sesuatu yang amat sukar. Membenci warna rambutnya sudah kurasa kurang relevan kerana ia tidak lagi mengganggu tumpuanku, malah kini aku boleh berbicara dengannya tanpa memikirkan betapa hodohnya warna itu. Membenci bicaranya yang penuh dengan carutan juga sudah kurang penting kerana ia sudah sebati dengan telingaku. Rasa benci pada mata kanannya juga makin berkurangan kerana kini aku hanya perlu merenung pandangan mata kirinya yang hitam dan mendalam itu dan hatiku akan terasa berdebar.


*****

Sebagai seorang penulis, elemen terpenting yang harus dimiliki adalah keinginan untuk memerhati keadaan sekeliling, memahami dan menjadikan ia satu rangkaian cerita. Melihat sesuatu itu dari dalam dan luar kotaknya.  Juga menjadi pendengar yang baik.  Aku sering merasa keupayaan itu untuk melihat dunia orang lain dalam satu demensi yang berbeza, sesuatu yang harus aku banggakan. Novel ini buat Fatimah, Nadiah dan Munira, teman-teman yang menjadi cermin untuk aku sedar diri. Dan buat 'Roul', kau pasti akan tersenyum sinis ketika ini. -Nurul Syahida

Beli tahun 2010 and sekarang baru buat review novel? Logik akal sebab time tu tak pakai broadband and wifi and no laptop netbook computer semua at my home and time tu I don't know what is blog is? Suka novel ni sebab dia jenis 'ringan', tak payah sakit otak weh nak pikir about itu ini itu ini,  just baca dengan gaya santai and for sure mesti gelak time baca sebab kelakar, ada loyar buruk, juga pengisian.
Bukan jenis novel yang terlampau penuh dramatik segala. Nurul Syahida, sebagai seorang writer, dia sangat berbakat.

1. Safiah as a novelis, watak protagonis. Bila baca tu, memang rasa seolah-olah Safiah yang jadi tukang cerita.


2. Bukan macam tipikal novel yang lain yang terover dengan konflik yang tak berkesudahan, dalam novel ni still lagi ada konflik tapi tak terlampau berat.

3. At the first,  ingat Helmi is the hero masa mula-mula baca but yada yada... the hero muncul pada pertengahan story. Unlike the others novel, part mula-mula story hero muncul bosan weh.

4. Roul,  makhluk si Middle Earth yang rambut panjang paras bahu berwarna merah, mata kanannya yang berwarna merah juga *of course contact lens* , bertindik dan juga bercakap lu gua lu gua.
Oh Roul juga ada galeri seni di Damansara Uptown , buat freelancing at Divert Art dan juga syarikat penerbitan buku di mana Safiah juga bekerja di bawah company yang sama as a full time novelis.

5. Roul sweet dengan gaya tersendiri walaupun dengan rambut dan mata kanannya yang berwarna merah, Roul still sweet. Contohnya...

"Sebab Lulu awek abang."

"Lulu sayang gua sebab tu Lulu buatkan gua kopi."

"Warna biru tak elok. Sesuai warna putih. nampak suci."

6. Kawan-kawan yang tak berapa nak rasional like Helmi and Iza. Ada jugak kawan-kawan yang macam ni dalam realiti.  Kalau aku jadi Roul,  aku pun tumbuk jugak muka Helmi.

Suka novel ni sebab no sayang-sayang like the whole novel. Last but not least,  pheww this is my first review so sekiranya kurang sana sini juga rasa ayat-ayat cinta macam kurang ajar, mintak ampun.

'Sebab tu gua suka Lulu. Sebab tu gua rasa gua nak Lulu. Gua tak main-main. Bukan sebab nak gembirakan Zara no that's not it. Gua nak Lulu sebab Lulu ubah hidup orang.  Gua nak Lulu ubah hidup gua.

Kalau aku nak orang gila,  aku pergi rumah orang sakit jiwa - Safi.

Dunia ini adalah rumah sakit jiwa. Gua dan Lu juga adalah pesakit gila - Roul 

No.  Dunia ini adalah pentas. Aku penulis skrip dan kau adalah watak yang aku matikan pada bab yang pertama - Safi.

Tapi Lu tak matikan pun. Lu cuma harap Lu boleh matikan.  Sebab sampai sekarang pun gua masih lagi ada di sini.  Dan Lu masih layan gua bercakap. -.Roul 

Mungkin kau bukan watak dalam novel aku,  sebab tu kau tak mati - mati sampai sekarang. - Safi.

10 facts about me

Sunday, 10 January 2016

Hi. How your weekend guys?  Great or bored or you guys just reading same book over and over just like me? . It's okay. So I don't know what to update about,  but I still want to update my blog by hook or by crook tak kiralah pasal apa sekali pun. Huhu. 


So this is my 10 facts,  about me : 

  1. I have oily skin. 
  2. Love novel and novel and novel like so much.
  3. I couldn't sing.
  4. Love my long hair like so much  ^_^
  5. I can't drive and don't want to be a driver. 
  6. Love mascara than blusher hehe 
  7. I'm almost to 22 years old but never ever wear contact lens. 
  8. Long-face girl. 
  9. Hate presentation but love gossip-girl.
  10. I'm always look older than my actual age. Damn.

a not so newbie

Saturday, 2 January 2016

Hi everyone.


This is Erni Hasmiza's first blog post here. If you wanna know, I'm not a newbie in blogging world but to starting a blog again is not that easy plus I am feeling super excited and nervous at the same time.

So good luck to me. Starting to blogging again in 2016.
© Erni Hasmiza . Design by Fearne.